SCAPINS SKÄLMSTYCKEN

Scapins skälmstycken av Molière

I Scapins skälmstycken har Molière verkligen låtit sig inspireras av Commedia dell’Artens form och typgalleri. Vi får följa den klipske betjänten Scapin som med svårslagen fantasi och påhittighet, och med de fräckaste skälmaktigheter, försöker rädda den unge Octave – vapendragaren Silvestres fjompiga och självupptagna herre – från att bli bortgift mot sin vilja. Han ska även tillsammans med Silvestre rädda sin egen kortstubinade och pubertale herre från sin faders önskan att gifta bort också honom med en annan än den han älskar. 

Under de kvicka skämtsamheterna finner vi som alltid ett allvar, som i denna uppsättning ger en känga mot statushets och snobberi, och en stark röst för rätten att älska den du vill. Molière använde komedin för att påverka sin samtid, ”Det är komedins uppgift att med skrattets hjälp och makt förändra människorna”, men också som en uppmuntran, ”Det är trots allt en fröjd att leva!”. 

 

I rollerna ser vi bland andra Sara Turpin, Marcus Johansson och Paula Sundberg. I regi av MolièreEnsemblens konstnärliga ledare, Amanda Klasa Fornhammar. Föreställningens längd är 2 timmar inklusive 20 minuters paus. 
 

Arrangörsinfo

Klicka på bilden för att ladda hem

Affisch

Kommer snart…

Pressbilder