TARTUFFE

Tartuffe av Molière

Tartuffe handlar som alla Molières komedier liksom vår  värld i övrigt, om kampen mellan förnuft och dumhet. I Tartuffe segrar förstås förnuftet och vi kan hoppas att  Molière kan inspirera till detta även i världen utanför Thalias  tiljor. Tartuffe handlar hur Orgon får sitt huvudförvridet av en person som använder sig av falsk gudfruktighet för att få makt och rikedom på andras bekostnad. Han blir så till
sig av Tartuffe att han vill gifta bort sin unga dotter med honom med tvång och är helt blind inför Tartuffes ogenerade förförelseförsök mot hans hustru. I Tartuffe driver Molière med moralens väktare som med påstådd kristlighet söker vinna status och fördelar för egen del.

I MolièreEnsemblens uppsättning av Tartuffe läggs fokus på den fysiska gestaltningen. Molières komedier befolkas av figurer och typer som återfinns i alla kulturer, en teatertradition som går tillbaka till antiken Vår föreställning är inspirerad av Commedia dell’Arte och av hur vi tror Molières trupp själva spelade på 1600-talet. MolièreEnsemblen är fysisk komik utan smäll i dörrar och lyten. Vi tar komedin på allvar och arbetar hårt för att varje figur skall få ett eget specifikt fysiskt uttryck och ett specifikt sätt att tala på. Vi inspireras, liksom Molière själv, av commedians fantastiska typgalleri.

Tartuffe regisserad av MolièreEnsemblens konstnärliga ledare Amanda Klasa Fornhammar. I rollerna ser vi Sara Turpin, Marcus Vögeli, Maria Nilsson, Malin Tengvard, Marcus Johansson och Micke Blomqvist. Föreställningens längs är 2 timmar och 30 minuter inklusive 20 minuters paus. 
 

Filmtrailer

Michael Blomqvist
spelar Orgon
Sara Turpin
spelar Elmire, M Loyal
Malin Tengvard
spelar Dorine
Marcus Johansson
(Valère, Cléante, Gardesofficeren)
Maria Nilsson
(Damis, Mariane),
Marcus Vögeli
(Mme Pernelle, Tartuffe)

Amanda Klasa Fornhammar
Regi och bearbetning
Johanna Oranen
Kostym

Arrangörsinfo

Klicka på bilden för att ladda hem

Lärarmaterial

Klicka på bilden för att ladda hem

Affisch

Klicka på bilden för att ladda hem

Pressbilder