DON JUAN

DON JUAN av Molière

I Don Juan tar Molière fasta på sin traditionella commedia-inspirerade komik men det finns även en ovanligt mörk och dramatisk ton som vi inte så ofta möter hos Molière. Detta är den enda av Molières pjäser som vi vet spelades i Sverige redan på 1600 talet. Kanske av Molières egen trupp efter hans död?  

Premiär den  19 september 2023

Don Juan handlar om en människa som utan skrupler förgör, krossar och fördärvar olika personer som råkar komma i hans väg både själsligt och materiellt. Temat om hur priviligierade människor med makt och tillgångar har skyldighet att värdesätta och respektera dem som inte har denna plattform att är ytterst aktuellt idag. Både på en makronivå – nationer emellan med despotiska ledare som kränker medborgare, andras länder och folkrätt – och på en mikronivå individer emellan. Molières alter ego, betjänten Sganarelle, påtalar genom pjäsen att Don Juan måste välja en annan livsstil och sluta bete sig som djävulen själv. Han säger att Gud kommer att hämnas honom om han inte slutar behandla sina medmänniskor så illa. 

Pjäsens röda tråd om den priviligierade elitens maktfullkomlighet är tidlös. I Don Juan är det Guds vrede som Don Juan inte fruktar, i vår tid är det jordens undergång. Vi vill känna att 1600-talet är nära men att vi speglar vår egen tid i Molières text.

Amanda Klasa Fornhammar, regissör och konstnärlig ledare

Föreställningens längd är 2 timmar inklusive 20 minuters paus. 

Arrangörsinfo

Klicka och ladda hem

Samtal om Molière

Föredrag av och med Amanda Klasa Fornhammar. Klicka och ladda hem

Affisch

Klicka och ladda hem 

Pressbilder

Klicka och ladda hem
Foto: MolièreEnsemblen